Вхід

Реєстрація
Головна
 
Чернівецький обласний спортивно-туристський клуб ВЕСЛО 
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Тихе полювання на гриби » Грибна кухня Карпат » Види отруйних Карпатських грибів (Перелік отруйних грибів, які небезпечно збирати)
Види отруйних Карпатських грибів
LubomirДата: Середа, 16.02.2011, 13:36 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: Администраторы
Повідомлень: 22
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Offline
Смакують гриби і свіжими, і сушеними. А мариновані! Консервовані з корицею і гвоздикою, приправлені васильком та коріандром! Тушковані в сметані! Загорнуті в м'ясце і политі соусом із білого вина! Список смачностей можна продовжувати не на одну сторінку. Та варто пам'ятати: щороку від отруєнь грибами гинуть люди.
Переважна більшість отруєнь, стається через те, що їстівні гриби плутають з їх отруйними двійниками. Найнебезпечніша бліда поганка — її приймають за сироїжку. І близнюки білих грибів.
В лісах Карпат бліда поганка чи мухомор зелений росте повсюди. Гарний гриб з оливковим капелюшком відрізняється від зеленої сироїжки тільки ніжкою. У поганки вона муарова, має характерне кільце. Отрута блідої поганки сильніша за зміїну, мало хто одужує, отруївшись цим грибом.
Із печерицями, сироїжками й зеленушками плутають також мухомор весняний. Гриб має білий капелюшок, росте у листяних і змішаних лісах. Відрізняється від їстівних також кільцем на ніжці.
Два отруйні двійники є й у боровика. Жовчний гриб (гірчак) і сатанинський гриб відрізняються від нього кольором спіднього боку шапки. У справжнього гриба він жовтуватий. У двійників — рожевий чи навіть червоний. Якщо розламати шапку білого, вона не змінить свого кольору. А надламані шапки отруйних грибів червоніють, згодом і чорніють на зламі.
Підступними є також двійники літніх та осінніх підпеньків. Варто пам'ятати: шапка їстівних грибів коричнувато-жовта, а на ніжці кільце з плівки. У несправжніх підпеньків шапка жовто-зелена або червоняста, кольорові нижні пластинки, кільця немає.
Найпростіший і найбільш певний спосіб уникнути отруєнь, радить Олег Гультайчук, збирати лише ті гриби, вигляд яких не викликає жодних сумнівів. Окрім того, початківцям варто йти в ліс із досвідченими грибниками. В Карпатах з цим немає проблем: приватники, які приймають туристів, за невелику платню в 5-10 гривень організують походи по гриби.
 
Форум » Тихе полювання на гриби » Грибна кухня Карпат » Види отруйних Карпатських грибів (Перелік отруйних грибів, які небезпечно збирати)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz