Lubomir | Дата: Середа, 16.02.2011, 13:36 | Повідомлення # 1 |
Сержант
Група: Администраторы
Повідомлень: 22
Статус: Offline
| Смакують гриби і свіжими, і сушеними. А мариновані! Консервовані з корицею і гвоздикою, приправлені васильком та коріандром! Тушковані в сметані! Загорнуті в м'ясце і политі соусом із білого вина! Список смачностей можна продовжувати не на одну сторінку. Та варто пам'ятати: щороку від отруєнь грибами гинуть люди. Переважна більшість отруєнь, стається через те, що їстівні гриби плутають з їх отруйними двійниками. Найнебезпечніша бліда поганка — її приймають за сироїжку. І близнюки білих грибів. В лісах Карпат бліда поганка чи мухомор зелений росте повсюди. Гарний гриб з оливковим капелюшком відрізняється від зеленої сироїжки тільки ніжкою. У поганки вона муарова, має характерне кільце. Отрута блідої поганки сильніша за зміїну, мало хто одужує, отруївшись цим грибом. Із печерицями, сироїжками й зеленушками плутають також мухомор весняний. Гриб має білий капелюшок, росте у листяних і змішаних лісах. Відрізняється від їстівних також кільцем на ніжці. Два отруйні двійники є й у боровика. Жовчний гриб (гірчак) і сатанинський гриб відрізняються від нього кольором спіднього боку шапки. У справжнього гриба він жовтуватий. У двійників — рожевий чи навіть червоний. Якщо розламати шапку білого, вона не змінить свого кольору. А надламані шапки отруйних грибів червоніють, згодом і чорніють на зламі. Підступними є також двійники літніх та осінніх підпеньків. Варто пам'ятати: шапка їстівних грибів коричнувато-жовта, а на ніжці кільце з плівки. У несправжніх підпеньків шапка жовто-зелена або червоняста, кольорові нижні пластинки, кільця немає. Найпростіший і найбільш певний спосіб уникнути отруєнь, радить Олег Гультайчук, збирати лише ті гриби, вигляд яких не викликає жодних сумнівів. Окрім того, початківцям варто йти в ліс із досвідченими грибниками. В Карпатах з цим немає проблем: приватники, які приймають туристів, за невелику платню в 5-10 гривень організують походи по гриби.
|
|
| |